HydX mukana vaativassa kansainvälisessä projektissa

| Return |

Astronomit tekevät kansainvälistä yhteistyötä tähtien ja galaksien salaisuuksien selvittämiseksi. 
HydX on mukana yhdessä erittäin arvostetussa projektissa: Vera C. Rubinin observatorio. 
– On erittäin tärkeää, että kaikki tehdään oikein heti kerrasta, meillä on vain yksi mahdollisuus onnistua, sanoo Patrik Broman HydX:ltä

HydXChileAiemmin lyhenteellä LSST tunnettu Vera C. Rubinin observatorio on käytännössä maailman suurin peiliteleskooppi, jonka tarkoituksena on tutkia maailmankaikkeuden rakennetta syvemmin ja laajemmin kuin koskaan aiemmin on ollut mahdollista. Teleskoopin kameran erottelutarkkuus on 3200 megapikseliä, ja sillä on tarkoitus kuvata koko näkyvää taivasta aina muutaman yön välein. 
Teleskooppi rakennettiin Espanjassa, kuljetettiin Chileen ja asennettiin vuoren huipulle noin 300 kilometriä pääkaupungista Santiagosta pohjoiseen syksyllä 2019.  
– Se on kuin valtavan suuri kamera, joka pyörii ympäri ja kuvaa taivasta koko yön. Ison kehän sisään sijoitetun pääpeilin halkaisija on liki 10 metriä. Teleskooppia voi säätää sivuttain ja syvyyssuunnassa ja sillä pystytään ottamaan iso määrä infrapunakuvia, jotka voidaan asettaa päällekkäin. Näin tutkijat näkevät kohteessa tapahtuneet muutokset. Teleskooppi seuraa taivaan kohteita ja kerää dataa ikään kuin suppilon tavoin, jolloin tutkijat näkevät, missä on jotakin meneillään, ja voivat perehtyä siihen tarkemmin, Patrik Broman sanoo. 

Vera C. Rubinin observatorio 
 

Pandemia keskeytti projektin kymmeneksi kuukaudeksi vuonna 2020, mutta vuonna 2021 päästiin taas uudestaan liikkeelle. HydX toimittaa yhteistyössä SKF:n kanssa Vera C. Rubinin observatorioon öljyvoitelujärjestelmän. Mattias Olsson matkusti lokakuussa Chileen, Cerro Pachón -vuorelle työskentelemään lähes viisi viikkoa projektin parissa. 
– Majapaikkamme oli kahden tunnin matkan päässä observatoriolta, joka sijaitsee vuoren huipulla. Ensin ajettiin tunti maantietä ja sitten toinen tunti ylös kapeita vuoristoteitä, joilta oli satojen metrien jyrkkä pudotus, Mattias Olsson sanoo. 
Rakennus on nyt valmistunut, teleskooppi on paikallaan, ja HydX:n tehtävänä oli yhdessä SKF:n edustajien kanssa käynnistää ohjaus- ja jäähdytysjärjestelmä sekä hydrauliikka. 
– SKF valmisti öljylaakerit, ja me teimme öljyjärjestelmän. Huolehdimme siitä, että öljyn viskositeetti, virtaus ja paine on oikea, Mattias Olsson sanoo. 
– Iso haaste siinä ympäristössä on pitää öljyn lämpötila oikeana. Olemme tarkistaneet järjestelmän ja pumppujen asennukset, suorittaneet koeajon ja säätäneet kaikki virtaukset. Hydrauliikka on valmiina, niin että teleskoopin asennusta voidaan jatkaa eteenpäin. Meiltä HydX:ltä käy vielä mahdollisesti väkeä Chilessä vuoden 2022 alussa. 


Käyttöön vuonna 2023 


HydX on osallistunut projektiin yli kymmenen vuoden ajan, ja koneikkojärjestelmien myynnistä HydX:llä vastaavalla Patrik Bromanilla on yli 30 vuoden kokemus erityyppisistä teleskoopeista. 
– Chilen-projekti on valtavan kiinnostava. Järjestelmä on erittäin monimutkainen, ja on tärkeää, että onnistumme heti kerrasta. Tähän asti kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan, Patrik Broman sanoo. 
Tavoitteena on saada teleskooppi käyttöön kahden vuoden sisällä, vuoden 2023 loppuun mennessä. 

Vill du veta mer?

Kontakta oss